Bliny
01/01/1970 - 01:00
kuchnia polska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
mąka pszenna - 20 dag
mąka gryczana - 20 dag
drożdże - 2 dag
jajka – 2 szt.
cukier
mleko – ok. 3/4 l
masło - 3 dag
sól
tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
Mąkę pszenną i gryczaną przesiać. Do mąki pszennej dodać drożdże rozmieszane z cukrem i 1/4 l mleka. Postawić w ciepłym miejscu. Gdy rozczyn wyrośnie, wsypać mąkę gryczaną, dodać tyle mleka, aby ciasto było gęste jak śmietana. Starannie wyrobić ciasto, dodać żółtka, pianę ubitą z białek, roztopione masło i sól. Postawić w ciepłym miejscu, aby wyrosło.
Na małą patelnię wlać ciasto o grubości 1/2 cm. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obydwu stron.
Bliny podawać zaraz po usmażeniu z roztopionym masłem, śmietaną, kawiorem lub podawać polane masłem, posypane posiekanymi jajami.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz