Łazanki z białym serem

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

biały ser - 50 dag
jajka – 2 żółtka
sól,
ciasto:
mąka – 2 szklanki
jajka – 2 szt.
sól
woda – 6-8 łyżek

masło do posmarowania naczynia – 1 łyżka
tarta bułka – 1 łyżka

Przygotowanie: 

Przygotować ciasto. Do przesianej mąki wbić jajka, dodać sól i wodę. Zagnieść twarde ciasto. Ciasto podzielić na części i cienko rozwałkować. Pozostawić do przeschnięcia.
Przygotować masę serową. Ser zemleć w maszynce do mięsa, wymieszać z żółtkami i solą.
Placki posypać niewielką ilością mąki i pokroić w równej szerokości (ok. 5 cm) pasy. Pasy ułożyć jeden na drugim i pokroić w poprzek w paski szerokości 1 cm. Następnie pokroić w kwadraciki, rozrzucić na stolnicy.
Łazanki włożyć do wrzącej posolonej wody, zamieszać, przykryć, ugotować, odcedzić, przelać gorącą wodą, osączyć.

Łazanki wymieszać z masą serową. Żaroodporne naczynie posmarować masłem, posypać tartą bułką. Włożyć łazanki z serem, na wierzchu położyć kilka wiórków masła, przykryć, wstawić do piekarnika i zapiec.

pysznie.pl