Zapiekane pomidory faszerowane

kuchnia...
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

1 kg pomidorów
400 g „Kaszanki domowej” ZM Pekpol
łyżka tymianku
łyżka bazylii
gałązka majeranku
bulion warzywny

Przygotowanie: 

Kaszankę mieszamy ze świeżymi ziołami, a następnie odstawiamy na godzinę do lodówki. W tym czasie myjemy pomidory, odcinamy ich górne części i wydrążamy z pestek. Następnie faszerujemy je kaszanką i przykrywamy, wcześniej odkrojoną górną częścią. Nagrzewamy piekarnik do 180 °C, układamy pomidory w naczyniu żaroodpornym, podlewamy odrobiną bulionu i pieczemy ok. 20 minut aż się zarumienią. Pomidory zamiast w piekarniku można podpiec na elektrycznym grillu. Doskonale smakują z grillowanymi ziemniaczkami. Proste i pyszne, smacznego!

Czas przygotowania: 
30 minut
Liczba porcji: 
4
Gastrosfera