Żeberka z grilla na ostro
16/04/2015 - 16:14
kuchnia polska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
żeberka - 1 kg
piwo - ½ l
Sos piri-piri Tarsmak - 2 łyżeczki łyżeczka
cebula - 2 sztuki
liście laurowe - 4 sztuki
ziele angielskie - 5 kulek
jałowiec - 6 ziaren
sól - 1 szczypta
pieprz - 2 szczypty
marynata z żeberek - ½ szklanki
olej - 4 łyzki
czosnek - 3 ząbki
miód - 1 łyżka
Przygotowanie:
Do piwa dodać sos piri-piri, pokrojoną w cząstki cebulę, wszystkie przyprawy i całość wymieszać w misce z pokrojonymi na porcje żeberkami. Przełożyć do garnka, ugnieść i wstawić do lodówki na 24 godziny. Wszystkie składniki sosu do smarowania dokładnie wymieszać. Żeberka odsączyć z marynaty, posmarować sosem i grillować z obu stron na złoty kolor. Podczas grillowania ponowić smarowanie. Żeby dodatkowo wzmocnić moc, podawać z sosem piri-piri „Tarsmak”.
Czas przygotowania:
długiLiczba porcji:
4- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz