Żeberka z grilla na ostro

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

żeberka - 1 kg
piwo -  ½  l
Sos piri-piri Tarsmak - 2 łyżeczki łyżeczka
cebula - 2 sztuki
liście laurowe - 4 sztuki
ziele angielskie - 5 kulek
jałowiec - 6 ziaren
sól - 1 szczypta
pieprz - 2 szczypty
marynata z żeberek - ½ szklanki
olej - 4 łyzki
czosnek - 3 ząbki
miód - 1 łyżka

Przygotowanie: 

Do piwa dodać sos piri-piri, pokrojoną w cząstki cebulę, wszystkie przyprawy i całość wymieszać w misce z pokrojonymi na porcje żeberkami. Przełożyć do garnka, ugnieść i wstawić do lodówki na 24 godziny. Wszystkie składniki sosu do smarowania dokładnie wymieszać. Żeberka odsączyć z marynaty, posmarować sosem i grillować  z obu stron na złoty kolor. Podczas grillowania ponowić smarowanie. Żeby dodatkowo wzmocnić moc, podawać z sosem piri-piri „Tarsmak”.

Czas przygotowania: 
długi
Liczba porcji: 
4
Gastrosfera