Nalewki na różnych świeżych owocach

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

owoce - 2 kg spirytus (95°) - 1 l wódka czysta (45°) - 1/2 l cukier - 1 kg

Przygotowanie: 

Świeże owoce: wiśnie albo maliny, poziomki, śliwki, czarne porzeczki, morele wsypać do dużej szklanej butli. Zalać spirytusem i wódką, zakorkować. Odstawić na 4—6 tygodni (poziomki i maliny 2—3 tygodnie), co kilka dni wstrząsać butlą. Po tym czasie zlać płyn znad owoców do innego naczynia przez lejek z watą. Pozostałe owoce rozgnieść (bez pestek), posypać cukrem i wymieszać z nim przez wstrząsanie butelką. Pozostawić w ciepłym pomieszczeniu (można postawić na słońcu) na 2—3 tygodnie do rozpuszczenia cukru, co parę dni jednak mieszać przez wstrząsanie butlą. Wytworzony syrop przelać przez lejek z watą do innego naczynia. Tak otrzymanym syropem doprawić do smaku otrzymany wcześniej płyn znad owoców i pozostawić go do sklarowania. Resztę syropu można zużyć jako smaczny choć niskoprocentowy gatunek likieru. Sklarowaną wódkę przelać przez lejek z watą do butelek, w których ma być przechowana. Nalewki są lepsze gdy stoją dłużej.

pysznie.pl