Likier wiśniowy

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

dojrzałe wiśnie - 75 dag cukier - 75 dag spirytus (95%) - 3 szklanki (750 ml)woda - 1 szklanka (250 ml)

Przygotowanie: 

Wiśnie (wraz z pestkami) zalać w szklanym naczyniu spirytusem, szczelnie zamknąć i odstawić na tydzień, codziennie wstrząsać. Następnie zlać płyn znad wiśni przez lejek z watą do innego naczynia, a wiśnie przesypać cukrem i wymieszać przez wstrząsanie. Naczynie z wiśniami i cukrem pozostawić zamknięte w ciepłym pomieszczeniu (można pozostawić na słońcu) na 2—3 tygodnie, aż do rozpuszczenia się cukru, co kilka dni wstrząsać. Syrop, który powstanie zlać znad wiśni przez lejek z watą do butelki z poprzednio odlanym ekstraktem spirytusowym. Pozostałe wiśnie zalać zagrzaną połową wody (podanej w proporcji), wymieszać wstrząsając, ponownie zlać płyn przez lejek z watą do poprzednio odlanego ekstraktu i syropu. Połączone płyny odstawić na 2 - 3 tygodnie do sklarowania. Po tym czasie należy zleć likier znad powstałego osadu przez lejek z watą do butelek, w których ma być przechowany.

pysznie.pl