Polędwiczki w boczku z koprem włoskim i śliwkami

kuchnia włoska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 
  • ok. 500 g polędwicy wieprzowej
  • 10 plastrów boczku wędzonego
  • olej rzepakowy Rapso
  • 1 szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • 10 wędzonych śliwek
  •  3/4 szklanki wina wytrawnego białego
  • szklanka wody
  • 1 łyżka masła
  • rozmaryn (suszony lub świeży)
  • sól, pieprz

 
Surówka

  • 1 duży koper włoski (fenkuł)
  • kapusta czerwona
  • 1 duża cytryna
  • 1 ząbek czosnku
  • koperek (2 łyżki)
  • olej rzepakowy Rapso (2–3 łyżki)
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • 10 kawałków sznurka

 
 

Przygotowanie: 

1. Polędwiczkę umyj, oczyść z błon. Pokrój na 10 kawałków.
2. Mięso posól, popieprz oraz posyp rozmarynem ze wszystkich stron.
3. Owiń kolejne kawałki boczkiem oraz sznurkiem, zawiąż.
4. Wlej na patelnię 3 łyżki oleju Rapso, rozgrzej. Przełóż na patelnię mięso i smaż ze wszystkich stron na lekko brązowo.
5. W międzyczasie posiekaj szalotkę, czosnek. Śliwki pokrój drobno.
6. Zdejmij z patelni usmażone mięso. Na patelnię przełóż cebulę, czosnek oraz śliwki. Smaż ok. 1 minutę cały czas mieszając.
7. Przełóż na patelnię mięso. Wlej wino i 1 szklankę wody. Całość duś pod przykryciem, mieszając, aż płyn się zredukuje do 5–6 łyżek.
8. Dodaj na patelnię masło, wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem oraz szczyptą rozmarynu. Wyłącz kuchenkę.
9. Fenkuł oczyść z zewnętrznych warstw. Pokrój koper oraz kapustę (kapusty ok. 1 szklanka).
10. Przygotuj dresing. Cytrynę wyszoruj, sparz, zetrzyj skórkę. Czosnek obierz i drobno pokrój. Przełóż do miseczki skórkę cytryny, czosnek, pokrojony koper. Wyciśnij 1/2 cytryny. Sok dodaj do miseczki. Wsyp do miseczki sól (troszkę mniej niż 1/2 łyżeczki oraz pieprz (według preferencji). Całość wymieszaj. Wlej olej i wymieszaj.
11. Połącz warzywa z sosem.
12.Mięso podawaj wraz surówką i wybranym dodatkiem (makaronem, ziemniaki, kluskami lub kaszą).
 

Metoda przygotowania: 
smażenie
flypr