Kiełbasa biała duszona w pomidorach i cebuli

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

- Kiełbasa biała surowa firmy „Gzella”   1,5 kg
- olej   3-4 łyżki
- cebula  6-7 średnich sztuk
- czosnek    6 ząbków
- pomidory z puszki  2 puszki po 400g
- papryka słodka w proszku 1 łyżeczka
- majeranek 3 łyżki
- pieprz ziołowy 1 łyżeczka
- sól, pieprz czarny do smaku          

Przygotowanie: 

Kiełbasę natłuścić niewielką ilością oleju, upiec w piekarniku w 200°C na złoty kolor lub podsmażyć na patelni.
Cebulę pokroić w grube pióra, czosnek w plasterki i krótko podsmażyć na rozgrzanym oleju. Cebula powinna być jędrna, lekko twardawa. Następnie dodać przekrojone na pół pomidory razem z wodą, paprykę, majeranek i pieprz ziołowy. Wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem czarnym, doprowadzić do zagotowania. Dodać upieczoną, przekrojoną na pół białą kiełbasę. Całość poddusić na wolnym ogniu 5-6 minut, żeby kiełbasa wchłonęła smak sosu.  
Podawać z pieczywem jako samodzielne danie.
Smacznego!                           
 

Metoda przygotowania: 
smażenie
Czas przygotowania: 
30 minut
Liczba porcji: 
4
Okoliczność: 
Przyjęcie
Redakcja