Polędwiczki duszone w winie z sosem sero

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

średniej wielkości polędwiczki wieprzowe - 2 sztukiolej - 1 łyżkawino białe wytrawne - 150 mlserek topiony kremowy Mońki - 200 gkapary z zalezwy - 2 łyżkisól - 1 szczyptapieprz - 1 szczypta

Przygotowanie: 

Polędwiczkę oczyścić z błon, doprawić solą oraz pieprzem i podsmażyć na oleju na złoty kolor z obu stron. Następnie podlać winem i poddusić na wolnym ogniu 7-8 minut.

Ser rozpuścić w śmietance podgrzewając na wolnym ogniu. Doprawić solą i kolorowym pieprzem do smaku, a pod koniec dodać kapary.

Na talerz wyłożyć pokrojoną w dwucentymetrowe plastry polędwiczkę, polać pozostałym po duszeniu winem i sosem serowo-kaparowym.

Polędwiczki można podawać z gotowanymi na parze warzywami: zielonym groszkiem i marchewką.

Smacznego!

Czas przygotowania: 
30 minut
Liczba porcji: 
2
Gastrosfera