Ozorki cielęce gotowane
01/01/1970 - 01:00
kuchnia polska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
ozorki cielęce - 60 dag
włoszczyzna bez kapusty - 25 dag
listek laurowy - 1 szt.
ziele angielskie - 3-4 ziarenka
sól
Przygotowanie:
Ozorki wyszorować szczotką, dokładnie opłukać, wyciąć z nich gruczoły ślinowe znajdujące się z obu stron u nasady. Włoszczyznę umyć, pokroić w grube paski. Ozorki zalać wrzącą wodą, zagotować, włożyć włoszczyznę i przyprawy, posolić. Gotować pod przykryciem. Gdy ozorki są prawie miękkie, wyjąć i zdjąć skórkę. Obrane ze „skórki" ozorki zagotować ponownie w wywarze, aż będą miękkie, wyjąć i każdy pokroić wzdłuż na 3—4 plastry. Podawać z ziemniakami z wody i ostrym sosem chrzanowym, korniszonowym itp.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz