pysznie.
Opublikowany pysznie. (https://www.pysznie.pl)

Strona główna > Ozorki cielęce gotowane

Ozorki cielęce gotowane

  • 1 January 1970
  • pysznie.pl
Składniki: 

ozorki cielęce - 60 dag
włoszczyzna bez kapusty - 25 dag
listek laurowy - 1 szt.
ziele angielskie - 3-4 ziarenka
sól

Przygotowanie: 

Ozorki wyszorować szczotką, dokładnie opłukać, wyciąć z nich gruczoły ślinowe znajdujące się z obu stron u nasady. Włoszczyznę umyć, pokroić w grube paski. Ozorki zalać wrzącą wodą, zagotować, włożyć włoszczyznę i przyprawy, posolić. Gotować pod przykryciem. Gdy ozorki są prawie miękkie, wyjąć i zdjąć skórkę. Obrane ze „skórki" ozorki zagotować ponownie w wywarze, aż będą miękkie, wyjąć i każdy pokroić wzdłuż na 3—4 plastry. Podawać z ziemniakami z wody i ostrym sosem chrzanowym, korniszonowym itp.


Adres URL źródła: https://www.pysznie.pl/przepisy-kulinarne/mi%C4%99sa/ozorki-ciel%C4%99ce-gotowane