Nerki cielęce duszone w winie

Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

nerki cielęce - 60 dag
mąka - 3 łyżki
tłuszcz - 5 dag
sól
rosół - 1 szklanka
lub kostka rosołowa - 1 szt.
czerwone wino - 1 kieliszek

Przygotowanie: 

Z nerek usunąć nadmiar tłuszczu. Każdą nerkę nadciąć głęboko, nie przekrajając całkowicie. Bardzo starannie wypłukać w dużej ilości wody a następnie namoczyć w wodzie na 30 minut. Odcisnąć z wody, osuszyć, pokroić w cienkie talarki, oprószyć mąką, zrumienić na tłuszczu. Nerki włożyć do garnka, dodać tłuszcz ze smażenia, podlać rosołem lub wodą, w której rozpuścić kostkę rosołową. Dusić pod przykryciem. Wyparowaną wodę w czasie duszenia uzupełniać, gdy nerki są miękkie, odstawić na bok. Sos doprawić zasmażką (2 łyżki mąki, 3 dag tłuszczu), zagotować, wlać wino, posolić.
Od razu podawać.

pysznie.pl