Móżdżek cielęcy po polsku

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

móżdżek cielęcy - 50-60 dag
masło – 1/4 kostki masła (6 dag)
cebula – 1 szt.
ocet - 3 łyżki
jajka - 2 szt.
sól, pieprz
zielona posiekana pietruszka - 1 łyżeczka
woda – 4 szklanki

Przygotowanie: 

Mózg wypłukać, obrać z błon, włożyć do wrzącej, osolonej wody z octem i gotować 5 minut. Wyjąć ostrożnie łyżką cedzakową, osączyć, schłodzić. Cebulę pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na maśle na jasnozłoty kolor. Wystudzone mózgi pokroić w grubą kostkę, połączyć z cebulą, wbić 2 żółtka, wymieszać, posolić, dodać pieprzu, posypać zieloną, siekaną pietruszką.
Zamiast żółtka można dodać całe jaja, należy wówczas smażyć mózg z jajami kilka minut, do momentu ścięcia jajek.
(Błonę z mózgu można zdjąć po ugotowaniu.)

pysznie.pl