Boczek wieprzowy duszony z cebulą
01/01/1970 - 01:00
kuchnia polska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
chudy boczek - 60 dag
cebula – 2 szt.
tłuszczu - 3 dag
sól
mąka - 1 łyżka
Przygotowanie:
Boczek wypłukać, osączyć, oprószyć solą i mąką. Obsmażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu. Włożyć do garnka, wlać szklankę wody. Dusić pod przykryciem. W połowie gotowania dodać, pokrojoną w krążki i zrumienioną na tłuszczu pozostałym ze smażenia cebulę. Wyparowany sos uzupełniać wodą. Miękki boczek wyjąć i podzielić na porcje i polać sosem z cebulą.
Podawać na przykład z ziemniakami i kapustą kiszoną.
Boczek można dusić (bez smażenia) z cebulą, często podlewać wodą.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz