Ryż po meksykańsku
pomidory – 5 szt.
cebula – 1-2 szt.
czosnek – 2-3 ząbki
ryż – 1 niepełna szklanka
mięso wołowe – 30 dag
czerwona papryka – 1 szt.
czerwona fasola – 1 puszka
kukurydza - 1 puszka
szczypiorek
olej – 4-5 łyżek
woda – 2 razy tyle co ryżu
sól, pieprz
Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, cebulę i czosnek obrać i pokroić, następnie razem z pomidorami zmiksować, tak aby powstała jednolita gładka masa. Na patelni podsmażyć ryż na oleju, dodać zmiksowane pomidory z cebulą i czosnkiem oraz wodę. Dusić pod przykryciem do całkowitego wchłonięcia wody. Mięso pokroić w cienkie paski i podsmażyć na oleju (2 łyżki). Jeśli jest twarde zalać odrobiną wody i poddusić do miękkości. Wymieszać z ryżem. Paprykę pokroić w kostkę, fasolę i kukurydzę osączyć i również dodać do ryżu. Dodać sól i pieprz do smaku. Wszystko dusić ok. 15 minut. Gotowe danie posypać posiekanym szczypiorkiem.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz