potrawka z wołowiną
polędwica wołowa - 40 dagryż długoziarnisty - 20 daggroszek cukrowy (lub zwykły mrożony) - 10 dagkiełki fasoli mungo (lub sojowych) - 10 dagkiwi - 2 sztukipapryka czerwona - 1 sztukaśrednia marchewka - 1 sztukarodzynki - 2 łyżkiorzeszki ziemne bez soli - 2 łyżkiolej - 2 łyżkicurry - 2 łyżkiprzyprawa do potraw kuchni chińskiejsólwoda - 800 ml
Dobrze opłukać wołowinę i pokroić w cienkie paski.
Oczyścić marchewkę i groszek.
Marchewke obrać, pokroić w paski.
Przebrać kiełki, opłukać na sitku, odsączyć.
Umyć paprykę, oczyścić, pokroić w paski.
Wsypać ryż razem z rodzynkami i curry do 2 szklanek wrzącej, osolonej wody.
Gotować 20 minut na małym ogniu.
Rozgrzać olej w woku lub na dużej patelni.
Mięso smażyć krótko na gorącym tłuszczo, na dużym ogniu.
Zdjąć mięso z woka/patelni.
Podsmażyć wszystkie przygotowane warzywa na tym samym tłuszczu.
Wsypać orzechy.
Całość zalać resztą wody, wymieszać, podgrzewać.
Obrać kiwi, pokroić na kawałeczki.
Odsączyć ugotowany ryż i przemieszać z pokrojonym owocem.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz