potrawka z wołowiną

kuchnia chińska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

polędwica wołowa - 40 dagryż długoziarnisty - 20 daggroszek cukrowy (lub zwykły mrożony) - 10 dagkiełki fasoli mungo (lub sojowych) - 10 dagkiwi - 2 sztukipapryka czerwona - 1 sztukaśrednia marchewka - 1 sztukarodzynki - 2 łyżkiorzeszki ziemne bez soli - 2 łyżkiolej - 2 łyżkicurry - 2 łyżkiprzyprawa do potraw kuchni chińskiejsólwoda - 800 ml

Przygotowanie: 

Dobrze opłukać wołowinę i pokroić w cienkie paski.

Oczyścić marchewkę i groszek.

Marchewke obrać, pokroić w paski.

Przebrać kiełki, opłukać na sitku, odsączyć.

Umyć paprykę, oczyścić, pokroić w paski.

Wsypać ryż razem z rodzynkami i curry do 2 szklanek wrzącej, osolonej wody.

Gotować 20 minut na małym ogniu.

Rozgrzać olej w woku lub na dużej patelni.

Mięso smażyć krótko na gorącym tłuszczo, na dużym ogniu.

Zdjąć mięso z woka/patelni.

Podsmażyć wszystkie przygotowane warzywa na tym samym tłuszczu.

Wsypać orzechy.

Całość zalać resztą wody, wymieszać, podgrzewać.

Obrać kiwi, pokroić na kawałeczki.

Odsączyć ugotowany ryż i przemieszać z pokrojonym owocem.

Czas przygotowania: 
nie wiem
Liczba porcji: 
4
yamimo