Gołąbki z ryżem i mięsem

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

kapusta – 1 główka
ryż – 1 szklanka (niepełna)
oliwa – 2 łyżki
woda – 2 razy tyle co ryżu
mielone mięso wieprzowo-wołowe – 50 dag
jajka – 1 szt.
cebula –1 średnia
masło – 1 łyżka
bulion – 2 szklanki
sól, pieprz
sos
pomidory – 4 szt.
lub pomidory z puszki
ewentualnie koncentrat pomidorowy
bulion – 1 szklanka
mąka – 1-2 łyżki
masło – 2 łyżki
śmietana – 2-3 łyżki
sól, pieprz, cukier

Przygotowanie: 

Ryż ugotować na sypko (ryż zrumienić na oliwie, wsypać powoli do wrzącej lekko posolonej wody i gotować ok. 10 minut na małym ogniu), wystudzić.
Z kapusty zdjąć uszkodzone wierzchnie liście, wypłukać, wyciąć głąb, włożyć do wrzącej osolonej wody i gotować ok. 10 minut. Wyjąć wystudzić, delikatnie oddzielić liście, wycięć twarde nerwy. Cebulę obrać, drobno pokroić, podsmażyć na maśle.
Mięso wymieszać z ryżem, jajkiem, cebulą, solą i pieprzem.
Farsz nakładać na liście kapusty, liście zawijać (boki liścia złożyć do środka na 2-3 cm, zwinąć rulonik). Na dno garnka lub żaroodpornego naczynia położyć liście kapusty, na nich ułożyć zwinięte gołąbki, a na wierzchu ponownie ułożyć liście kapusty. Wszystko polać bulionem. Dusić na małym ogniu pod przykryciem lub w piekarniku przez ok. 40-50 minut.
Przygotować sos. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę i pokroić. Udusić na 1 łyżce masła, wlać bulion, chwilę podgotować, przyprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Na pozostałym maśle lekko przesmażyć mąkę. Wlać trochę sosu i dokładnie wymieszać (tak aby nie było grudek), połączyć z pozostałym sosem, zagotować. Na końcu do sosu wlać śmietanę. Gołąbki wyjąć na talerz, polać sosem.

pysznie.pl