Żeberka wieprzowe duszone w kapuście

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

żeberka wieprzowe - 40 dag
kapusta - 1 główka (około 1 1/2 kg) -
cebula – 2 szt.
koncentrat pomidorowy - 5 dag
tłuszcz - 6 dag
mąka - 3 dag
sól, pieprz, papryka
posiekany koperek - 1 łyżeczka

Przygotowanie: 

Żeberka pokroić na 8 kawałków równolegle do kostek (nie usuwać kostek). Główkę kapusty opłukać, wyciąć głąb u nasady, liście ostrożnie oddzielić i włożyć do wrzącej wody, gotować około 5—10 minut. Wyjąć, osączyć, wystudzić. W każdym liściu rozgnieść tłuczkiem gruby nerw liściowy, nie przecinając liścia. Przygotować w ten sposób 16 liści. Żeberka posolić, oprószyć pieprzem, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu (ok. 2-3 łyżki). Na pozostałym na patelni tłuszczu usmażyć na jasnozłoty kolor pokrajaną cebulę. Każdy kawałek żeberka smarować koncentratem pomidorowym i dodawać po trochu cebuli. Następnie zawijać ciasno w 2 liście kapusty, koniec liścia zginać pod spód i układać na dnie płaskiego garnka, tylko jedną warstwę. Wlać 1/4 l wywaru z obgotowanych liści. Dusić pod przykryciem do miękkości. Wyparowany sos uzupełniać wodą. Miękkie żeberka zaprawić białą zasmażką, przygotowaną z 3 dag tłuszczu i 3 dag mąki. Dodać do smaku sól, pieprz, paprykę.
Żeberka w kapuście posypać koperkiem, podawać z ziemniakami.

pysznie.pl