Masło orzechowo-sezamowe
13/07/2018 - 11:37
kuchnia polska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
300 g orzechów laskowych KRESTO
100 g sezamu KRESTO
40 ml oleju Rapso
sól
Przygotowanie:
- Orzechy przesypujemy na suchą patelnię i prażymy do czasu, aż nabiorą delikatnego, brązowego koloru. Cały czas potrząsamy patelnią, żeby nie przywarły.
- Sezam prażymy na suchej patelni do czasu bardzo delikatnego zarumienienia.
- Ostudzone orzechy, garstka po garstce pozbawiamy brązowej skórki, pocierając je dłońmi. Postępujemy tak ze wszystkimi orzechami.
- Obrane orzechy, sezam i olej przekładamy do blendera o dużej mocy i blendujemy na jednolity krem lub pozostawiając odrobinę niezmielonych kawałków.
- Solimy do smaku.
- Gotowe masło przekładamy do słoika, zakręcamy i przechowujemy do miesiąca w lodówce.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz