Klopsiki mięsno-serowe z sosem słodko-kwaśnym
Klopsiki:
- 500 g mielonego mięsa drobiowego
- 1 jajko
- 4 łyżki bułki tartej
- 1 płaska łyżka ziół prowansalskich
- 150 g sera żółtego Morskiego MSM Mońki
- sól i ostra papryka do smaku
- bułka tarta do obtoczenia
- olej rzepakowy do smażenia
Sos:
- 3 pomidory
- ½ szklanki wody
- 5 ząbków czosnku
- 1 łyżeczka płatków chili
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki cukru
- ¼ łyżeczki soli
- 1 ½ łyżeczki ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 50 ml oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
- ¼ łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 3-4 gałązki natki pietruszki
Klopsiki:
Do mięsa dodać jajko, bułkę tartą, pokrojoną natkę pietruszki i wszystkie przyprawy. Dodać również utarty na grubym oczku ser i całość dokładnie wyrobić. Uformować kulki wielkości orzecha włoskiego, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na złoty kolor w głębokim oleju.
Podawać z ostrym sosem słodko kwaśnym lub innym ulubionym.
Sos:
Pomidory obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę i przełożyć do rondelka. Dodać wodę, rozdrobniony czosnek i wszystkie pozostałe składniki oprócz mąki ziemniaczanej i natki pietruszki. Poddusić na wolnym ogniu przez 5 minut. Na koniec zagęścić niewielką ilością mąki ziemniaczanej rozprowadzonej w wodzie i doprowadzić do wrzenia. Dodać drobno posiekaną natkę z pietruszki.
Sos podawać na zimno lub ciepło.
Smacznego!
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz