Klopsiki mięsno-serowe z sosem słodko-kwaśnym

kuchnia sylwestrowa
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

Klopsiki:
 

  • 500 g mielonego mięsa drobiowego
  • 1 jajko
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 1 płaska łyżka ziół prowansalskich
  • 150 g sera żółtego Morskiego MSM Mońki
  • sól i ostra papryka do smaku
  • bułka tarta do obtoczenia
  • olej rzepakowy do smażenia

Sos:
 

  • 3 pomidory
  • ½ szklanki wody
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka płatków chili
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki cukru
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 ½ łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 50 ml oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • ¼ łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 3-4 gałązki natki pietruszki

 

Przygotowanie: 

Klopsiki:

Do mięsa dodać jajko, bułkę tartą, pokrojoną natkę pietruszki i wszystkie przyprawy. Dodać również utarty na grubym oczku ser i całość dokładnie wyrobić. Uformować kulki wielkości orzecha włoskiego, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na złoty kolor w głębokim oleju.
Podawać z ostrym sosem słodko kwaśnym lub innym ulubionym.

Sos:

Pomidory obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę i przełożyć do rondelka. Dodać wodę, rozdrobniony czosnek i wszystkie pozostałe składniki oprócz mąki ziemniaczanej i natki pietruszki. Poddusić na wolnym ogniu przez 5 minut. Na koniec zagęścić niewielką ilością mąki ziemniaczanej rozprowadzonej w wodzie i doprowadzić do wrzenia. Dodać drobno posiekaną natkę z pietruszki.
Sos podawać na zimno lub ciepło.
Smacznego!

 

Metoda przygotowania: 
smażenie
Czas przygotowania: 
1 godz.
Gastrosfera1