Croque madame - najsłynniejszy francuski

kuchnia francuska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

chleb tostowy - 4 kromki
ser żółty Aldamer MSM Mońki  - 4 plastry
szynka - 4 plastry
jajko - 2 sztuki
masło - 2 łyżki
sól, pieprz, ketchup

Przygotowanie: 

Na dwóch kromkach pieczywa kładziemy po plasterku sera – takiej wielkości, aby przykrywały całą kromkę, po 2 plasterki szynki oraz ponownie plasterki sera. Przykrywamy pozostałymi kromkami chleba. Każdą kanapkę smarujemy masłem po dwóch zewnętrznych stronach. Smażymy na patelni, na średnim ogniu, aż kanapki się zarumienią, a ser w środku porządnie roztopi i będzie ciągnący. W międzyczasie na patelni, na odrobinie masła, smażymy jajka sadzone. Czekamy aż białko się zetnie i lekko zarumieni od spodu. Doprawiamy solą i pieprzem. Taką podpieczoną kanapkę wykładamy na talerz. Na górze kładziemy jajko sadzone. Smacznego

Czas przygotowania: 
10 minut
Liczba porcji: 
2
Gastrosfera