Pierogi ze słodkiej kapusty z sosem pieczarkowym

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

Składniki na ciasto:
 
- mąka pszenna  3 szklanki
- letnia woda  ok. 1 szklanka
- olej 2 łyżki
 
Farsz:
 
- kapusta świeża  ½ średniej główki
- cebula 3 główki
- olej  3 -4 łyżki
- masło 50g
-sól, pieprz ziołowy, pieprz czarny, sos sojowy

Przygotowanie: 

   Kapustę pokroić na cząstki i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju na złoty kolor. Dodać masło, chwilę razem podsmażyć i dodać do kapusty. Doprawić do smaku i dokładnie wymieszać.
 Do przesianej mąki dodać olej i powoli, mieszając wlewać wodę. Wyrobić ciasto na jednolitą elastyczną masę. Dobrze wyrobione ciasto ma dużo pęcherzyków powietrza po przekrojeniu nożem. Porcjami rozwałkowywać ciasto i wykroić krążki. Do każdego nałożyć wystudzony farsz i  ulepić pierogi. Ugotować w osolonej wodzie wrzucając na wrzątek – od wypłynięcia ok. 3 minuty. Podawać polane gorącym sosem pieczarkowym „Tarsmak”.
 
Smacznego!
Autorem przepisu jest Robert Muzyczka – Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy
 
 

Czas przygotowania: 
1 godzina
Liczba porcji: 
dużo
Panna Sfera