Grillowany filet z kaczki z zielonym pur
piersi kaczki - 4 sztukisól - 2 szczyptapieprz - 1 szczyptasos Tarsmak - 1 sztukaziemniaki - 600 gmrożony szpiank - 150 gmasło - 1 łyżkaczosnek - 4 ząbki
Skórę na piersiach z kaczki naciąć w kratkę, a następnie doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Na rozgrzanej patelni usmażyć z obu stron na złoty kolor, zaczynając od strony ze skórą. Pod koniec smażenia zmniejszyć gaz, przykryć pokrywką i poddusić na małym ogniu ok. 8-10 minut.
Obrane ziemniaki ugotować do miękkości w osolonej wodzie, odcedzić, dodać masło, rozmrożony szpinak i wyciśnięty przez praskę czosnek. Gdy szpinak „puści wodę”, należy ją odlać. Wszystko dokładnie rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków.
Gotowe piersi z kaczki pokroić w dwucentymetrowe plastry, wyłożyć na talerze i polać sosem czosnkowo-ziołowym Tarsmak. Podawać z zielonym puree.
Smacznego!
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz