Grillowany filet z kaczki z zielonym pur

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

piersi kaczki - 4 sztukisól - 2 szczyptapieprz - 1 szczyptasos Tarsmak - 1 sztukaziemniaki - 600 gmrożony szpiank - 150 gmasło - 1 łyżkaczosnek - 4  ząbki

Przygotowanie: 

Skórę na piersiach z kaczki naciąć w kratkę, a następnie doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Na rozgrzanej patelni usmażyć z obu stron na złoty kolor, zaczynając od strony ze skórą. Pod koniec smażenia zmniejszyć gaz, przykryć pokrywką i poddusić na małym ogniu ok. 8-10 minut.

Obrane ziemniaki ugotować do miękkości w osolonej wodzie, odcedzić, dodać masło, rozmrożony szpinak i wyciśnięty przez praskę czosnek. Gdy szpinak „puści wodę”, należy ją odlać. Wszystko dokładnie rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków.

Gotowe piersi z kaczki pokroić w dwucentymetrowe plastry, wyłożyć na talerze i polać sosem czosnkowo-ziołowym Tarsmak. Podawać z zielonym puree.

Smacznego!                           

Czas przygotowania: 
1 godzina
Liczba porcji: 
4
Gastrosfera