Lody karmelowe

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

żółtka - 4 szt.
cukier - 10 dag
śmietanka kremówka - 1/2 szklanki
mleko - 1 szklanka
wanilia - 1 laska
karmel
cukier - 2 łyżki
woda - 3-4 łyżki

Przygotowanie: 

Przygotować karmel: cukier zrumienić na złoty kolor, zagotować z wodą.
Żółtka utrzeć na parze z cukrem. Zagotować śmietankę z mlekiem i rozciętą wanilią.
Gorącym mlekiem zalać masę jajeczną, ubijać aż masa zgęstnieje (masę można też podgrzewać na małym ogniu, ale nie można dopuścić do zagotowania). Naczynie włożyć do zimnej wody i ubijać, aż masa oziębi się. Na koniec wlać 5 łyżek karmelu i wymieszać Zagęszczoną masę, przełożyć do metalowej miski i wstawić na około 3 godz. do zamrażalnika. Mniej więcej co 1/2 godz. wyjmować i miksować.
Lody najlepiej przygotowywać w specjalnej maszynce do lodów, są wówczas bardziej puszyste i gładkie.

pysznie.pl