Czekoladowa tarta Toblerone

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

Spód:

opakowanie ciastek owsianych
2- 3 łyżki oleju kokosowego

Masa czekoladowa:

Czekolada Toblerone Dark 100 g
1 serek mascarpone
3-4 łyżki kremu orzechowo – czekoladowego
3 łyżki masła orzechowego
1 łyżka słodkiej śmietany (opcjonalnie)

Przygotowanie: 

Rozkruszyć ciastka w malakserze, kruszonkę wymieszać w misce z olejem kokosowym, wykleić posmarowane naczynie do tarty. Przycisnąć, tworząc zwarty spód. Podpiec w piekarniku na złoto - ok. 15-20 min w 180 stopniach. Wystudzić.

Ciemną czekoladę Toblerone Dark pokroić na drobną kostkę (ok. pół czekolady) albo zetrzeć na grubych oczkach na tarce. Mascarpone, starte Toblerone, krem czekoladowo-orzechowy i masło orzechowe wymieszać w mikserze na gładką masę. Jeśli będzie za gęsta można dodać łyżkę słodkiej śmietany. Wylać masę na wystudzony spód. Udekorować malinami, miętą i resztą pokruszonej czekolady Toblerone. Dodatkowo można udekorować jadalnymi kwiatami typu bratki bądź nasturcje. Przed podaniem schłodzić przez ok. 3 godziny.

Metoda przygotowania: 
pieczenie
Czas przygotowania: 
40 minut
Liczba porcji: 
4
flypr