Crème brûlée

kuchnia francuska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

wysokoprocentowej śmietany kremówki 36%  -  500ml
żółtek  - 6 
szklanki białego cukru  -  1/3szkl.
łyżek brązowego cukru  -  5 łyżek
laska wanili - 1 

Przygotowanie: 

Wykonanie:  W rondelku powoli zagotowuję śmietankę z białym cukrem i wyłuskanymi ziarenkami z przeciętej wzdłuż laski wanilii. Gdy zacznie się gotować na brzegach, zdejmuję z ognia i lekko studzę. Żółtka ubijam, ale nie do końca, nie na puszysto. Dolewam ciepłą śmietanę z cukrem, po łyżce, za każdym razem mieszając, jednocześnie starając się nie napowietrzać kremu. Ma on być gładki, sztywny i błyszczący a nie puszysty. Napełniam foremki, wlewając krem przez sitko. Wstawiam na 50 minut do piekarnika, nagrzanego do 100 stopni. Ostudzony krem schładzam w lodówce przez minimum 5 godzin lub najlepiej przez całą noc. Każdy krem posypuję 1 łyżką brązowego cukru i karmelizuję, aby cukier się rozpuścił i lekko zarumienił oraz utworzyła się charakterystyczna skorupka.   Do karmelizacji cukru można użyć specjalnego palnika. Ja swój krem włożyłam pod mocno rozgrzany grill w piekarniku. Rozgrzałam tylko górną spiralę i zapiekałam krem bardzo krótko. Pod dobrze rozgrzanym grillem, już nawet po 15 sekundach, cukier może się zacząć przypalać. Wtedy krem będzie gorzki i niesmaczny. Po ostudzeniu foremek ponownie schładzam krem przez minimum 1 godzinę. Dekoruję owocami i lekko posypuję cukrem pudrem.   

Czas przygotowania: 
30 minut
Liczba porcji: 
4
sylwestra