ciastka cappuccino

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

mąka - 30 dagproszek do pieczenia - 2 łyżeczkicukier - 23 dagjajka - 2 sztukischłodzone masło lub margaryna - 14 dagwiśnie (bez pestek) - 1440 ml (dwa słoiki po 720)gorzka czekolada - 15 dagśmietana kremówka - 130 dagkawa cappuccino - 6 dagzagęstnik do śmietany - 6 torebekcukier waniliowy - 1 torebkakakao - do posypaniakawowe ziarenka czekolady - 15 sztuktłuszcz - do posmarowania blachy

Przygotowanie: 

Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia.

Dodać 14 dag cukru, jajka i pokrojony na małe kawałeczki tłuszcz.

Wyrobić składniki (najpierw krótko mikserem, potem dłońmi) na jednolitą masę.

Nasmarować blachę tłusczem (32x39 cm).

Wylepić blachę ciastem.

Ponakłuwać ciasto widelcem i wsunąć do nagrzanego piekarnika.

Piec 15-20 min. w temp. 200°C.

Przestudzić.

 

Wiśnie osądzyć, syrop zachować.

Drobno posiekać czekoladę.

15 wisienek odłożyć do dekoracji.

Resztę wiśni umieścić na kruchym spodzie.

Skropić 6 łyżkami syropu wiśniowego.

Odstawić na 30 minut.

 

1,2 l smietany ubić porcjami z cukrem, kawą cappuccino oraz zagęstnikiem.

Dodać posiekaną czekoladę.

Rozsmarować krem na wiśniach.

Wilgotnym nożem pokroić ciasto na 30 jednakowych ciastek (5x7,5 cm).

Resztę śmietany ubić z cukrem waniliowym.

Ciastka posypać kakao, udekorować kleksami śmietany idłożonymi wisienkami i kawowymi ziarenkami.

Czas przygotowania: 
1 godzina
Liczba porcji: 
nie wiem
yamimo