Mazurek kajmakowy

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

ciasto mąka - 30 dag masło - 20 dag cukier puder - 10 dag gęsta kwaśna śmietana - 1 łyżka żółtka – 2 szt.masa kajmakowa mleko - 2 szklanki cukier - 2 szklanki sody - szczypta masło - 8 dag ewentualnie kakao - 2 łyżki kandyzowana skórka z pomarańczy do dekoracjimigdały, orzechy włoskie, rodzynki

Przygotowanie: 

Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem i posiekać z masłem, dodać żółtka i śmietanę, dokładnie wyrobić ciasto, zawinąć w folię, włożyć do lodówki na 1-2 godz. (ewentualnie do zamrażalnika na15 min.). Następnie ciasto rozwałkować (cienko), ułożyć na prostokątnej blasze, brzegi obłożyć wałeczkami. Ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200"C. Upiec na złoty kolor.Przygotować polewę. W płaskim, najlepiej teflonowym garnku zagotować mleko, dodać szczyptę sody i cukier, smażyć bardzo powoli, często mieszając, aż kropla na talerzyku będzie zachowywać kulisty kształt i po chwili będzie tężała. Dodać masło i dokładnie wymieszać (można dodać kakao). Jeszcze chwilę podsmażyć Lekko przestudzić. Na cieście można ułożyć kandyzowaną skórkę z pomarańczy. Ścinającą się masą polać ciasto. Udekorować orzechami, migdałami i rodzynkami.

pysznie.pl