Gofry z bitą śmietaną
01/01/1970 - 01:00
kuchnia polska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
mąka - 30 dag
jajka – 2 szt.
mleko – 1 szklanka
woda gazowana – 1 szklanka
cukier - 2 łyżki
masło - 10 dag
sól - szczypta
proszek do pieczenia – 1 niepełna łyżeczka
śmietana – 1 łyżka
olej
śmietana kremówka - 300 ml
cukier wanilinowy - 2 łyżki
cukier puder - 2 łyżki
owoce
Przygotowanie:
Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia dodać żółtka,
cukier, mleko, wodę, śmietanę, miękkie masło i sól. Zmiksować, by powstało gęste ciasto. Białka ubić ze szczyptą soli. Dodać do ciasta, wymieszać dokładnie łyżką. Gofrownicę posmarować olejem, dobrze rozgrzać, wlać odpowiednią porcję ciasta. Gofry piec ok. 5 min.
Śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Na gofry układać bitą śmietanę i owoce.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz