Florentynki

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

cukier - 25 dag
sok z cytryny - 3 łyżki
płynny miód - 15 dag
polewa czekoladowa - 50 dag
płatki migdałowe - 30 dag
gęsta śmietana - 25 dag
mąka - 1 łyżka
margaryna - 1 łyżeczka
kandyzowana skórka pomarańczowa - 7 dag
różne owoce kandyzowane - 7 dag
kandyzowane wiśnie - 5-6 szt.

Przygotowanie: 

Owoce kandyzowane drobno pokroić. Cukier wsypać do garnka i postawić na małym ogniu, poczekać, aż się rozpuści, cały czas mieszając. Dodać sok z cytryny i miód. Śmietanę podgrzać w innym garnku i wlać do pozostałych składników, wymieszać. Wszystko razem podgrzewać mieszając, do momentu powstania jednolitej masy. Wówczas wsypać płatki migdałowe i dodać mąkę, wymieszać. Wrzucić pozostałe składniki (owoce, skórkę pomarańczową i margarynę). Podgrzewać, starannie mieszając.
Masę nakładać do małych foremek do połowy wysokości, ozdobić wiśniami.
Piec 12-15 min w temp. 160°C. Poczekać, aż wystygną i wyjąć z foremek.
Polewę rozpuścić, polać połowę ciasteczek. Widelcem można zrobić w polewie bruzdy.

Uwaga: aby polewa ładnie lśniła trzeba połowę polewy przestudzić do temperatury około 25°C. Drugą połowę wstawić do piekarnika o temperaturze 50°C, a następnie obie części wymieszać.

pysznie.pl