Cytrynowe muffinki z serową pianką

kuchnia włoska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 
  •  3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 1/4 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • sok z 1 cytryny
  • skórka z 1 cytryny
  • 150ml śmietanki 30%
  • 100g serka Cremetta marki Lactima
  • 1 łyżka cukru pudru
Przygotowanie: 

Ciasto:
Przygotuj dwie miski (na składniki mokre i suche). Do jednej wlej olej, mleko i sok z cytryny i wbij jajka. Dokładnie połącz wszystkie składniki. Do drugiej miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, cukier oraz startą skórkę z cytryny, całość wymieszaj. Składniki suche wsyp do masy jajecznej i ponownie dokładnie wymieszaj. Ciasto przelej do papierowych papilotek na 2/3 wysokości, a następnie wstaw je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 20 minut.
Pianka:
Śmietankę ubij na sztywno. Wsyp cukier puder i dodaj serek. Dokładnie połącz składniki.
Muffinki udekoruj serową pianką. Smacznego!
 

Metoda przygotowania: 
pieczenie
Czas przygotowania: 
1 godzina
Liczba porcji: 
10
Okoliczność: 
Przyjęcie
flypr