Ciasto parzone

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

mąka – 1 szklanka (18 dag)
sól – szczypta
masło - 8 dag
woda - 1 szklanka
jajka - 4-5 szt.

Przygotowanie: 

Zagotować wodę ze szczyptą soli, rozpuścić masło, odstawić. Do wrzącej wody wsypać przesianą mąkę, szybko ucierać, ponownie podgrzewać na małym ogniu, starannie rozbić grudki mąki, mieszać ciasto parzone, aż będzie gładkie, lśniące i zacznie odklejać się od ścianek. Wówczas zdjąć z ognia wbić jajko, wymieszać. Odstawić do wystudzenia. Następnie dodawać kolejne jajka, wyrobić.
Zimne ciasto nałożyć do "szprycy", wyciskać w odstępach podłużne ciastka - eklerki lub kulki - ptysie. Piec 25—30 minut w bardzo gorącym piekarniku (220°C). Przez pierwsze 15 minut nie otwierać drzwiczek, bo ciastka opadną. Gdy wyrosną i lekko zrumienią się, zmniejszyć temperaturę piekarnika do 200°C.

pysznie.pl