Ciasto libańskie

kuchnia...
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

wiórki kokosowe - 10 dag
kasza manna - 2 szklanki
cynamon - 1 łyżeczka
cukier waniliowy
proszek do pieczenia - 3 łyżeczki
masło - 25 dag
mleko - 1 szklanka
syrop
cukier - 2 szklanki
woda - 1 szklanka
sok z cytryny - 1 łyżeczka

Przygotowanie: 

Wiórki, kaszę, cynamon, cukier waniliowy i proszek do pieczenia dokładnie wymieszać. Dodać masło i mleko, wyrobić. Ciasto rozsmarować na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pokroić. Wstawić do piekarnika, piec 30 min w temperaturze 180°C.
Przygotować syrop: cukier wymieszać z wodą i sokiem z cytryny, ugotować. Syrop przestudzić. Ciasto polać syropem i posypać wiórkami.

pysznie.pl