Ciasto libańskie
01/01/1970 - 01:00
kuchnia...
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
wiórki kokosowe - 10 dag
kasza manna - 2 szklanki
cynamon - 1 łyżeczka
cukier waniliowy
proszek do pieczenia - 3 łyżeczki
masło - 25 dag
mleko - 1 szklanka
syrop
cukier - 2 szklanki
woda - 1 szklanka
sok z cytryny - 1 łyżeczka
Przygotowanie:
Wiórki, kaszę, cynamon, cukier waniliowy i proszek do pieczenia dokładnie wymieszać. Dodać masło i mleko, wyrobić. Ciasto rozsmarować na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pokroić. Wstawić do piekarnika, piec 30 min w temperaturze 180°C.
Przygotować syrop: cukier wymieszać z wodą i sokiem z cytryny, ugotować. Syrop przestudzić. Ciasto polać syropem i posypać wiórkami.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz