Ciasto bezowo - porzeczkowe

kuchnia niemiecka
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

ciasto
mąka – 25 dag
cukier – 10 dag
masło – 12,5 dag
jajka – 2 żółtka
cytryna – 1/2 szt.
sól – szczypta

masa bezowo – porzeczkowa
porzeczki – 50 dag
jajka – 4 białka
cukier – 15 dag
mąka ziemniaczana - 1 łyżka

Przygotowanie: 

Mąkę przesiać, posolić, dodać masło, cukier, żółtka oraz startą skórkę z cytryny i szybko zagnieść kruche ciasto. Ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na ok. 40 minut lub do zamrażalnika na 20 minut. Następnie rozwałkować i przełożyć do tortownicy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C na 20-25 minut.
Następnie ciasto wyjąć, a temperaturę piekarnika zmniejszyć do 150°C.
Porzeczki umyć, osączyć, obrać z szypułek.
Cukier wymieszać z mąką ziemniaczaną. Z białek ubić pianę, powoli dodawać cukier z mąką. Ubijać jeszcze 5 minut. Masę wymieszać z porzeczkami i przełożyć na ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150°C i piec ok. 20 minut

pysznie.pl