Babka cytrynowa
01/01/1970 - 01:00
kuchnia polska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
cytryny - 3 szt.
miękkie masło - 25 dag
cukier - 25 dag
jajka – 3 szt.
żółtka - 4 szt.
mąka pszenna - 10 dag
mąka ziemniaczana - 10 dag
migdały mielone - 10 dag
masło
tarta bułka do formy
cukier puder - szklanka
Przygotowanie:
Cytryny sparzyć, zetrzeć skórkę, przekroić i wycisnąć sok. Masło utrzeć z cukrem,
dodać jajka, żółtka, skórkę i sok z cytryny (3 łyżki soku zostawić do lukru). Wszystko utrzeć na puszystą masę. Wsypać mąkę pszenną wymieszaną z mąką ziemniaczaną i migdały, wymieszać. Ciasto przełożyć do posmarowanej masłem i posypanej tartą bułką formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 1 godzinę i 15 minut w temperaturze 180°C.
Przygotować lukier: cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny. Ciasto polać lukrem.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz