Baba lukrowana
24/11/2008 - 10:00
kuchnia polska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
mąka - 25 dag
masło - 8 dag
jajka - 2 szt.
śmietana - 1 łyżka
drożdże - 1/2 łyżeczki
cukier - 20 dag (szklanka)
woda - 1/3 szklanki
rodzynki - 5 dag
tłuszcz do posmarowania formy
Przygotowanie:
Do przesianej mąki dodać masło, posiekać. Dodać łyżkę cukru, jajka, drożdże, śmietanę i rodzynki, wyrobić. Formę wysmarować tłuszczem,. Włożyć ciasto tak aby wypełniało 2/3 wysokości formy. Odstawić na 3 godziny w temperaturze pokojowej. Ciasto piec w piekarniku w temperaturze 170°C przez 1 godzinę. Przygotować lukier: pozostały cukier wsypać do małego garnka zalać wodą. Gotować 3-4 minuty cały czas mieszając. Zdjąć z ognia, wstawić do garnka z zimną wodą, utrzeć na jasny lukier. Upieczone i wystudzone ciasto polać lukrem.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz