Schab z owocami

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

schab bez kości - 1-1,2 kg
suszone morele - kilka
rodzynki - 5 dag
jabłko – 1 szt.
jajko – 1 szt.
sok jabłkowy - 1/2 l
żelatyna - 1 łyżka
kolendra
sól, pieprz
masło

Przygotowanie: 

Schab wypłukać, naciąć w połowie, ze środka wyciąć część mięsa, oprószyć solą, pieprzem i kolendrą. Wstawić do lodówki na godzinę. Wykrojoną część mięsa zemleć, wymieszać z jajkiem, rodzynkami, pokrojonymi morelami i jabłkiem. Masę nałożyć do środka schabu, mięso obwiązać sznurkiem, włożyć do żaroodpornego naczynia. Na schabie położyć kilka wiórków masła. Piec w temperaturze 180°C przez 1-1,5 godziny. Od czasu do czasu polewać wytworzonym sosem. Upieczony i wystudzony schab i pokroić w plastry. Sok jabłkowy zagotować, wymieszać z żelatyną (żelatynę przygotować według przepisu na opakowaniu). Przestudzoną galaretką zalać mięso. Wstawić do lodówki.

pysznie.pl