Ryba duszona z jarzynami

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

ryba - 1 kg (filety)
tłuszcz - 3 dag
cebula - 1 szt.
warzywa - 30 dag
(kapusta wioska, pory, marchew, seler, pietruszka)
sos:
mąka – 2 łyżki
masło – 4 dag
przyprawa do zupy - 1-2 kostki
listek laurowy - 1 szt.
sól, pieprz
ziele angielskie - 3 ziarenka

Przygotowanie: 

Filety obrać z ości, pokroić na porcje. Warzywa oczyścić, pokroić, dusić na tłuszczu (5 minut). Rybę posolić, położyć na jarzynach, dodać przyprawy i dusić często potrząsając.
Przygotować sos: masło rozgrzać, dodać mąkę, zasmażyć, wymieszać z 1/4 1 wywaru z zupy lub wodą, dodać przyprawę do zup, zagotować. Rybę ostrożnie wyjąć, postawić w ciepłym miejscu. Sos połączyć z jarzynami, przyprawić do smaku solą, pieprzem (można dodać kilka łyżek śmietany). Sosem polać rybę, osobno podać kluski kładzione lub półfrancuskie.
Ryby z których można przygotować potrawę: dorsz, szczupak, sandacz, karp, karaś, flądra.

pysznie.pl