tort Mokka

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

BISZKOPT:jajka - 6 sztukcukier - 10 dagcukier waniliowy - 1 torebkasólmielone orzechy laskowe - 15 dagbułka tarta - 5 dagrum - 1 łyżkatłuszcz - do  posmarowania blachy KREM I DEKORACJA:kawa rozpuszczalna - 5 łyżekśmietana kremówka - 60 dagcukier - 10 dagczekolada mokka - 10 dagposiekane orzechy laskowe - 5 dagcukier waniliowy - 1 torebkakakao - do posypania

Przygotowanie: 

BISZKOPT:

Białka oddzielić od żółtek.

Białka ubić z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli na sztywną pianę.

Dodać żółtka, orzechy, bułkę tartą i rum.

Delikatnie wymieszać.

Nasmarować tłuszczem dno tortownicy (średnica: 26cm.)

Przełożyć masę do tortownicy i wyrównać powierzchnię.

Piec 35 min. w temp. 175°C.

Upieczony biszkopt przestudzić w formie.

Wyjąć i odłożyć na 6-8 godzin (najlepiej całą noc).

 

KREM:

Kawę przetrzeć dokładnie przez sitko.

50 dag śmietany ubić z kawą i cukrem.

 

TORT:

Biszkopt przeciąć wzdłuż na trzy części.

Przełożyć kolejne warstwy połową kremu. 

Posmarować ze wszystkich stron resztą kremu.

Wstawić na co najmniej 30 minut do lodówki.

 

DEKORACJA:

2/3 czekolady zetrzeć na wiórki i wymieszać z posiekanymi orzechami.

3/4 mieszanki wcisnąć w posmarowany śmietaną brzeg tortu.

Pozostałą śmietanę ubić na sztywno z cukrem waniliowym.

Udekorować wierzch ciasta bitą śmietaną (np.: stawiając szprycką kleksy na brzegu).

Stopić w rondelku resztę czekolady.

Udekorować wierzch tortu (polewając kleksy).

Posypać resztą mieszanki czekolady z orzechami (na środku)

Przechowywać w lodówce.

Przed podaniem opruszyć odrobiną kakao.

Czas przygotowania: 
nie wiem
Liczba porcji: 
nie wiem
yamimo