Wielkanoc w zakątkach świata

Wielkanoc
Wielkanoc 2015
informacja prasowa - marzec 2015, Jan Niezbędny

Wielkanocne wakacje
We Włoszech Wielkanoc to nie tylko moment przeżyć religijnych i spotkań rodzinnych, ale także czas odpoczynku. Miliony Włochów wyjeżdżają w tym okresie na wakacje, które zwykle trwają aż do maja – wszystko w myśl przysłowia: „Boże Narodzenie z Twoimi, Wielkanoc z kim chcesz”. Swobodniejsze podejście do Świąt nie oznacza oczywiście całkowitego zarzucenia tradycji. Wielkanoc we Włoszech, podobnie jak w Polsce, wiąże się ze smacznymi potrawami. Świąteczny obiad nie może obejść się bez pieczonej jagnięciny i baraniny, a także przystawek w postaci jajek na twardo, plasterków salami i rosołu z pierożkami cappelletti. Na włoskim stole w czasie świąt nie może zabraknąć również dużych, czekoladowych jajek z niespodzianką w środku oraz tradycyjnego ciasta w kształcie gołębicy.

Wyścigi jajek
Anglicy również mają swoje wielkanocne zabawy z użyciem pisanek, najpopularniejsza  z nich polega na toczeniu kolorowych jajek po ziemi. Pisanka, która pierwsza znajdzie się na mecie z nietkniętą skorupką, wygrywa. Podobnie jak w Niemczech także w Anglii odbywa się poszukiwanie czekoladowych jajek - z tym że to dzieci szukają smakołyków ukrytych przez rodziców. Co jedzą Anglicy w Wielkanoc? Podobnie jak Włosi jagnięcinę i gotowane jajka. Na stole królują również desery: ciasto budyniowe obsypane rodzynkami oraz ciasto marcepanowe.

Świąteczne czarownice
Nadejście wiosny i Wielkanocy obwieszczają w Szwecji gałązki ozdobione piórkami, symbolizujące palmy witające Jezusa w Jerozolimie. Pojawiają się one wszędzie, nawet w miejscach pracy. Kolejnym znakiem są jajka, które Szwedzi chętnie ozdabiają.
W Wielki Czwartek dziewczynki przebierają się za czarownice, co ma związek z wierzeniami ludowymi Szwedów. Dzieci, zupełnie jak w Halloween, chodzą po domach i, w zamian za życzenia świąteczne, otrzymują słodycze. Na wielkanocnym stole w Szwecji, podobnie jak w innych krajach europejskich, pojawiają się jaja i jagnięcina, ale także potrawy z ryb, jak np. zapiekanka Janssons frestelse. Deserem jest natomiast tort marcepanowy.

Dorsz – zadanie specjalne
Portugalczycy pod względem religijnym obchodzą święta bardzo podobnie do nas – poszczą w piątek i jedzą wyłącznie ryby, szczególnie dorsza, z którym wiąże się pewien szczególny zwyczaj. Mężczyźni kupują największy dostępny w sklepie kawałek i pieką go, następnie ryba jest zjadana, a jej ości zostają włożone do pudełka i zakopane. Cały proceder ma symbolizować koniec postu i związanych z nim wyrzeczeń.

Europejskie tradycje na polskim stole
W trakcie przygotowań do Wielkanocy warto zainspirować się tradycyjnymi potrawami Europejczyków. W końcu portugalski pieczony dorsz i włoska jagnięcina w pełni wpisują się w polskie, świąteczne menu. Jak zatem je przygotować? Mięsista i smaczna ryba, jaką jest dorsz, nie wymaga zbyt wielu dodatków. Panierowany mieszanką ulubionych ziół i upieczony  bez dodatku tłuszczu będzie smakować wybornie w Wielką Sobotę. W Wielką Niedzielę, obok szynek i kiełbas, nie mniej atrakcyjnie będzie prezentować się pieczony, delikatny udziec jagnięcy. Mięso przed pieczeniem warto obficie natrzeć solą, zgniecionym w prasce czosnkiem, oliwą i włoskimi przyprawami: oregano i rozmarynem. Udziec wkładamy do dużego woreczka ze strunowym zapięciem (takie swojej ofercie posiada np. marka Jan Niezbędny), podlewamy szklanką czerwonego wina, zapinamy torebkę i wkładamy całość do lodówki na 2 - 3 godziny. Im dłużej mięso będzie się marynować, tym bardziej nam posmakuje!

 

pysznie.pl