Alkohole charakterystyka, znane marki

WHISKY SZKOCKA (SCOTCH) - alkohol o charakterystycznym aromacie palonego torfu, produkowany z jęczmienia wyłącznie w Szkocji.
Blended: BALLANTINES, J & B, CHVAS REGAŁ, JOHNME WALKER, FAMOUS GROUSE
Single malt: CARDHN MALT, GLENFIDDICH

IRLANDZKA (IRISH) – alkohol podobny do szkockiej whisky, produkowany również z jęczmienia, wyłącznie w Irlandii.(JAMESON, TULLAMORE DEW)

AMERYKAŃSKA WHISKY (blended) - alkohol produkowany z żyta, jęczmienia i kukurydzy, wytwarzany w USA.

BURBON WHISKY – alkohol produkowany na bazie kukurydzy i innych zbóż wytwarzany w USA. (JIM BEAM, WILD TURKEY)

KANADYJSKA (CANADIAN) – blended whisky produkowana w Kanadzie. Wytwarza się ją z żyta, jęczmienia, pszenicy i kukurydzy. (CANADIAN CLUB, SEAGRAMS VO)

WÓDKA - alkohol produkowany na bazie zbóż lub ziemniaków. WYBOROWA. ABSOLUT, FINLANDIA, BOLS, SMIRNOFF

GIN - alkohol zbożowy, aromatyzowany jałowcem. (GORDONS, BEEFEATER, LUBUSKI)

TEQUILA - alkohol wytwarzany z błękitnej agawy, wyłącznie w określonej części Meksyku. (JOSE CUERVO, OLMECA, SAUZA)

BRANDY - alkohol produkowany z winogron, dojrzewający w dębowych beczkach. (NAPOLEON)

COGNAC -alkohol produkowany tak jak Brandy, lecz tylko i wyłącznie w rejonie Cognac.(REMY MARTIN, HENNESSY, MRTELL)

CALVADOS - alkohol produkowany z jabłek we Francji. (CALVADOS)

GRAPPA - wódka produkowana z winogron we Włoszech.

VERMOUTH - wino aromatyzowane ziołami. (MARTINIEXTRA DRY, MARTINIROSSO, CINZANO BIANCO)

DUBONET - czerwone słodkie wino, aromatyzowane chininą.

CAMPARI - gorzka, włoska wódka, aromatyzowana ziołami i skórką pomarańczową.

FERNET BRANCA - włoska wódka ziołowa.

SHERRY - hiszpańskie wzmocnione wino deserowe. (TIO PEPE -wytrawne, BRISTOL CREAM - słodkie)

PORTO - portugalskie mocne wino deserowe

MALIBU - rum aromatyzowany zapachem i smakiem kokosowym.

KAHLUA - meksykański likier kawowy.

AMARETTO - włoski likier migdałowy na Brandy.

SAMBUCCA - włoski likier anyżkowy.

PERNOD i RICARD - francuskie likiery ziołowe o anyżkowym aromacie.

TRIPLE SEC - likier pomarańczowy, bezbarwny.

BENEDICTINE - francuski likier ziołowy o zastrzeżonej recepturze. Produkowany przez Benedyktynów na koniaku.

COINTREAU - francuski likier pomarańczowy na Brandy

GALLIANO - włoski likier ziołowy o smaku waniliowym.

GRAND MARNIER - francuski likier pomarańczowy.

Rodzaje koktajli

ON THE ROCKS - alkohol nalany na kostki lodu

FROZEN - cocktail wymieszany z kruszonym lodem o zawiesistej konsystencji.

CRUSTA - mieszanka aromatycznych wódek + twist + cukier na brzegu szkła.

FLOAT - cocktail ze składnikiem pływającym po wierzchu.

FRAPPE - likier nalany na kruszony lód.

POUSSE - kilka alkoholi lub innych składników nalanych tak, aby nie wymieszały się ze sobą tworząc kilka warstw.

SOUR - alkohol wymieszany z sokiem cytrynowym i cukrem.

COLLINS - cocktail sour z wodą sodową