Artykuły

Piknik

Piknik, jako forma wypoczynku i spożywania posiłku na świeżym powietrzu jest najbardziej popularny w Stanach Zjednoczonych. Moda ta doszła również do Polski. Coraz więcej par i rodzin z dziećmi wyjeżdża za miasto na łono natury lub udaje się do parku z kocem w kratę, koszem pyszności i piłką do grania. Planując taki jednodniowy wypad zastanawiamy się, co powinniśmy zabrać ze sobą. Poniżej przedstawimy wam piknikowy niezbędnik.

Wielkanoc 2015

Przygotowania do świąt bywają bardzo stresujące. Często boimy się, że nie zdążymy zrobić wszystkiego, co planowaliśmy. Dlatego lepiej nie odkładać zakupów i gotowania na ostatnią chwilę. Oto kilka naszych porad, które pomogą Ci ze wszystkim zdążyć!
 

TAJEMNICZY OWOC

Żurawina amerykańska – to szczególny owoc o niezwykłych właściwościach. Od niepamiętnych czasów używana w medycynie ludowej, głównie Europy i Ameryki Północnej. To jedna z najzdrowszych dla człowieka roślin. Współczesna medycyna poleca ją jako panaceum na wiele schorzeń.

Żurawina Amerykańska:

Wstążki, nitki i świderki – to tylko niektóre rodzaje makaronów, z których można przygotować kulinarne wariacje na dowolny temat. Czasami wystarczy przygotować do nich sos i violà! Makaron jest uwielbiany między innymi za swoją uniwersalność – smakuje doskonale niemalże w każdym połączeniu. Kształt to tylko jedna z kategorii, według której możemy podzielić makarony… druga to jego rodzaje. Miękki, razowy, z semoliny, jajeczny, każdy ma inne właściwości, zalety i sposoby przygotowania.

 placki ziemiaczane

Placki ziemniaczane to tradycyjne i proste danie, znane w każdym polskim domu. Najlepiej smakują te przyrządzone samodzielnie, są pyszne i chrupiące. Ich głównym składnikiem są ziemniaki – wbrew pozorom niezwykle wartościowe i niskokaloryczne. Zawierają dużo witaminy C, która pomaga przetrwać trudny czas wiosennego przesilenia. Dziś proponujemy placki ziemniaczane z ziołami prowansalskimi w duecie z kremowym sosem serowo-cebulowym.

Żółty ser

Żółty ser to jeden z najpopularniejszych składników naszej diety. Chętnie przygotowujemy z nim kanapki, rozmaite przekąski, dania obiadowe. Jest niezastąpiony na pizzy i w fondue. Nie jest już tajemnicą, że dziur w serze nie robią myszy. Sprawdźcie jednak, czego jeszcze nie wiecie…
 

Drożdże od lat służą do wypieku chlebów i ciast. Warto jednak zastanowić się nad ich niecodziennymi właściwościami. Nie bez powodu są szeroko wykorzystywane w gastronomii – dostarczają witamin i korzystnie wpływają na organizm. Zwłaszcza w okresie osłabionej odporności, jesienią i zimą, warto zadbać o to aby na stałe zagościły w naszym menu!

Jak wskazuje badanie PREDIMED, spożycie kwasów Omega-3 pochodzących ze źródeł roślinnych, takich jak orzechy włoskie, ma pozytywne działanie na redukcję przyczyn śmiertelności. Dodatkowo, kwasy Omega-3 z tłustych ryb zmniejszają ryzyko zgonu z przyczyn sercowo-naczyniowych. Lepsze rezultaty obserwuje się w przypadku diety zawierającej oba te rodzaje kwasów Omega-3, tworzących efekt synergii. Wyniki tego nowego badania zostały ostatnio opublikowane w Journal of the American Heart Association.

Wielkanoc 2015

Prawie każdy z nas przyznaje, że na jego wielkanocnym stole będzie królować tradycyjna polska kuchnia. Jednak stoły nie będą uginać się pod ciężarem niezliczonej ilości jedzenia. W te święta Polacy postawią na minimalizm.

Grillować można przez cały rok, teraz jednak nadszedł chyba najodpowiedniejszy moment, aby rozpocząć grillowy sezon. Początki grillowania są bardzo odległe i sięgają zamierzchłych czasów. Istnieją różne teorie dotyczące jego pochodzenia. Jednak wszyscy zgadzają się, co do jednego, że grillowanie na świeżym powietrzu to pyszne i zdrowe jedzenie, a także przyjemność i odpoczynek.

Wielkanoc 2015

Wielkanoc w Polsce zachwyca wiosenną aurą, bogatą kolorystyką świątecznych ozdób i smakołyków, a także radością celebrowania tradycji święcenia pisanek czy Lanego Poniedziałku. A jak Wielkanoc obchodzą Brytyjczycy, Portugalczycy czy Szwedzi?

Wielkanoc 2015

Śniadanie Wielkanocne, to posiłek podawany dość późno w niedzielne przedpołudnie. Jego menu jest bardzo bogate. Niezmiennie jednak obok żuru, czy białego barszczu i jaj najważniejsze są wędliny.  Dodajemy je do białych zup lub po prostu zjadamy z chrzanem i ćwikłą. Skoro wędliny są aż tak ważne powinniśmy wybierać je świadomie z dużą dozą podejrzliwości.