ŻURAWINA - niezwykłe właściwości małych owoców

owoce
Informacja prasowa - 2018, OCEAN SPRAY

TAJEMNICZY OWOC

Żurawina amerykańska – to szczególny owoc o niezwykłych właściwościach. Od niepamiętnych czasów używana w medycynie ludowej, głównie Europy i Ameryki Północnej. To jedna z najzdrowszych dla człowieka roślin. Współczesna medycyna poleca ją jako panaceum na wiele schorzeń.

Żurawina Amerykańska:

  • Wspomaga leczenie zakażenia dróg moczowych.
  • Zapobiega rozwojowi szkodliwych bakterii w układzie moczowym.
  • Działa antybakteryjnie.
  • Zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby naczyń krwionośnych.
  • Zapobiega osadzaniu się niektórych bakterii wywołujących choroby wrzodowe na ściankach żołądka.
  • Pomaga w leczeniu chorób jamy ustnej i przyzębia.
  • Przeciwdziała chorobom grzybiczym.

VACCINUM MACROCARPON

Amerykańska żurawina wielkoowocowa (vaccinum macrocarpon) jest wieloletnią krzewinką niskopienną z rodzin wrzosowatych. Rośnie na kwaśnych glebach. W Polsce spotykana jest żurawina błotna (vaccinum oxycoccus). Oba te gatunki mają drobne czerwone owoce o charakterystycznym cierpkim smaku.
Obecnie żurawina wielkoowocowa jest uprawiana na szeroką skalę przez rodziny farmerów amerykańskich. Największe plantacje znajdują się w północno-wschodnich stanach USA. Niezwykłe widowisko, jakim są mokre i suche zbiory żurawin nie ma sobie podobnych. Choć owoce żurawiny rosną na niskich krzakach ich pozyskiwanie łączy się z… łowieniem.

NATURALNY ANTYBIOTYK

Owoce żurawiny zawierają witaminy C, A, B1, B2, P, pektyny, błonnik, węglowodany, żelazo, wapń, magnez, fosfor, potas, jod, kwas cytrynowy, chininowy, jabłkowy i benzoesowy.
Od wieków te zdrowe owoce stosowane były w stanach zapalnych, szkorbucie, jako lekarstwo na koklusz, gościec i przeziębienia. Żurawiny doskonale działają na wątrobę,
przeciwgorączkowo, uspokajająco, leczniczo
na dolegliwości układu moczowego.

JAK CZERWONE WINO

Flawonoidy występujące w żurawinie swą budową przypominają te występujące w czerwonym winie – dlatego też soki i napoje z żurawin powinny znaleźć się w codziennej diecie osób z problemami sercowymi.
Naukowcy uważają, że związki te są odpowiedzialne za zmniejszenie zapadalności na choroby wieńcowe poprzez powstrzymywanie tworzenia zakrzepów krwi oraz korzystny wpływ na rozszerzanie naczyń krwionośnych. Związki te mają także własności antyoksydacyjne, dzięki czemu zapobiegają utlenianiu cholesterolu, co znacząco zmniejsza ryzyko arteriosklerozy i zapychaniu naczyń krwionośnych.

ŻURAWINA KONTRA POMARAŃCZE

Regularne picie trzech szklanek soku z żurawin dziennie podwyższa poziom "dobrego" cholesterolu we krwi o 10%, co z kolei zmniejsza ryzyko chorób serca o 40%. Jednocześnie podnosi się aż o 121% poziom przeciwutleniaczy zapobiegających chorobom nowotworowym. Największą zawartość antyutleniaczy, ma sok ze świeżych żurawin, a w następnej kolejności świeże i suszone owoce. Niemal równie skutecznie obniża poziom cholesterolu sok pomarańczowy - dowiodły badania naukowców. Jednak niestety pomarańcze, pod względem zawartości przeciwutleniaczy, nie są w stanie dorównać żurawinom.

ZBIORY ŻURAWIN – NA SUCHO, NA MOKRO…

Nie ma na świecie prawie nic takiego, co mogłoby równać się z pięknem narodowej tradycji, jaką są zbiory żurawiny. Każdej jesieni, od połowy września aż do Święta Dziękczynienia, hodowcy z plantacji w Massachusetts, New Jersey, Oregonu, Waszyngtonu, Wisconsin, części Kolumbii Brytyjskiej i Quebecu zbierają miliony kilogramów żurawin.
Żurawiny, które są bylinami, rosną na długich winoroślach na piaszczystych bagnach oraz terenach podmokłych. Niektóre żurawiny są zbierane „na sucho” i sprzedawane jako świeże owoce. Inne natomiast „na mokro” poprzez nawadnianie bagien w taki sposób, by owoce pływały na wierzchu. Te żurawiny są wykorzystywane do produkcji żywności i soków.
Głęboka czerwień pływających po wodzie żurawin obramowana jesiennym listowiem i jasnym błękitem nieba stwarzają niezapomniane widowisko.
Sposób zbierania żurawin ewoluował przez wieki. Pierwsze żurawiny były zbierane rękoma, nieco później zaczęto używać drewnianych łyżek, przypominających wielkie grzebienie, zbierające jagody
z pędów. Dzisiejsi hodowcy pracują dwiema metodami: suchą i mokrą.

pysznie.pl