Ciasta

Temperatury pieczenia

W przepisach zdarza się czasem, niezbyt dokładnie podana temperatura piekarnika, w jakiej należy piec potrawę.
Bardzo gorący – powyżej...

- białka powinny być starannie oddzielone od żółtek
- przed ubijaniem białka należy schłodzić
- do ubijanych białek należy dodać szczyptę soli
- białka powinny być ubijane w odpowiednim tempie, na początku wolno, a potem szybko

Bakalie w cieście

- aby bakalie w cieście nie opadły na dno, trzeba obtoczyć je w mące
- bakalie i alkohol dodaje się do ciasta na samym końcu
- rodzynki i śliwki przed dodaniem do ciasta trzeba namoczyć w gorącej wodzie, nienamoczone będą zbyt twarde
- śliwki najlepiej moczyć w herbacie

- wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową
- mąka musi być świeża i przesiana
- mleko powinno być letnie
- masło roztopione, przestudzone
- ciasto trzeba tak wyrobić, aby było lśniące i odchodziło od ręki
- drożdże powinny być świeże (nie obeschnięte)
- użycie drożdży suszonych powoduje wolniejsze rośnięcie ciasta

- masa serowa będzie spoista i nie opadnie po upieczeniu, jeśli część mąki pszennej zastąpi się ziemniaczaną, kukurydzianą, kaszą manną albo ugotowanymi i zmielonymi ziemniakami
- jeśli do sernika zostaną dodane owoce (świeże lub z puszki) lub gdy ser jest bardzo tłusty (i ciężki), do masy serowej trzeba wsypać ok. łyżeczki proszku do pieczenia, bo sernik nie urośnie

- trzeba przesiać mąkę
- do ciasta trzeba wziąć tłuszcz mocno schłodzony, w przeciwnym przypadku zostanie on wchłonięty przez mąkę, a ciasto po upieczeniu będzie bardzo twarde!
- zimny tłuszcz najlepiej szybko zetrzeć na tarce
- po odmierzeniu wszystkich składników szybko zagnieść ciasto

- biszkopt można zrobić tylko z mąki pszennej, aby był bardziej delikatny można wziąć w równych ilościach mąkę ziemniaczaną i pszenną
- mąka powinna być przesiana nawet dwukrotnie
- jajka z cukrem trzeba utrzeć na puszystą prawie białą masę
- do masy należy dodać sok z cytryny lub łyżkę octu (ciasto po upieczeniu nie opadnie)

Do pieczenia ciasta kruchego....

Na biszkopt nadaje się tylko mąka

Na piernik i pieczywo