Temperatury pieczenia

Temperatury pieczenia

Temperatura piekarnika

W przepisach zdarza się czasem, niezbyt dokładnie podana temperatura piekarnika, w jakiej należy piec potrawę.
Bardzo gorący – powyżej 240°C (pizza)
Gorący, mocno nagrzany – 200°C – 240°C (wieprzowina, wołowina, spody z kruchego ciasta, zapiekanki)
Średnio nagrzany – 150°C – 200°C (ciasta drożdżowe i biszkoptowe, tarty, białe mięsa - drób, cielęcina)
Chłodny bądź lekko nagrzany – 100°C – 140°C (suszenie bezów, podtrzymanie temperatury potraw)

Temperatury pieczenia

 

Ciasto Temteratura
pieczenia
Ciasto bezowe 90-140°C
Biszkopt 170-190°C
Ciasto ucierane 180°C
Piernik 180-190°C
Ciasto drożdżowe 180-200°C
Ciasto kruche 200-220°C
Ciasto parzone 200-220°C
Ciasto francuskie 220-250°C