Pasteryzacja

Pasteryzacja to najprostsza metoda utrwalania przetworów za pomocą wysokiej temperatury.

Przetwory przełożyć do słoików, tak aby u góry pozostała wolna przestrzeń (ok. 1,5-2 cm).

Słoiki z zakrętką (twist-off)
Napełnione słoiki lekko zakręcić, na pół obrotu (nie dokręcać do końca).

Pasteryzacja przez gotowanie
Słoiki wstawić do dużego garnka, na dnie którego znajdować powinna się ścierka lub papier (izolacja taka chroni słoiki przed przegrzaniem i pękaniem). Wstawione słoiki nie powinny się stykać. Można je owinąć szmatką. Następnie należy wlać wodę o temperaturze zbliżonej do temperatury słoików. Woda powinna sięgać do wysokości 1 cm poniżej pokrywek. Naczynie ze słoikami trzeba przykryć. Czas pasteryzacji liczy się od momentu gdy woda zacznie się gotować. Wówczas należy zmniejszyć ogień i trzymać przetwory w gorącej wodzie tak długo jak podano w przepisie dla danej pojemności słoika. Po zakończeniu pasteryzacji, wyjąć słoiki i dokręcić wieczka.

Pasteryzacja w piekarniku
Piekarnik należy rozgrzać do temperatury 170 C, wstawić słoiki na najniższą półkę i poczekać, aż w słoikach zaczną powstawać bąbelki. Wówczas obniżyć temperaturę do 130 C. Po pasteryzacji wyłączyć piekarnik, a słoiki pozostawić w nim jeszcze na ok. 30 minut. Dokręcić wieczka.

Czas pasteryzacji
Czas pasteryzacji zależy od kwasowości przetworu i pojemności opakowania.
 

Pojemność opakowania czas
pasteryzacji

Przetwory włożone do słoika na gorąco

słoik - 0,5 litra (1/2 kg) 20 minut
słoik - 1 litr (1 kg) 25 minut

Przetwory włożone do słoika na zimno

słoik - 0,5 litra (1/2 kg) 25 minut
słoik - 1 litr (1 kg) 30 minut

Polecamy: Pergole - Poznań