Drożdże – źródło zdrowia w jednym składniku

Drożdże
Informacja prasowa

Drożdże od lat służą do wypieku chlebów i ciast. Warto jednak zastanowić się nad ich niecodziennymi właściwościami. Nie bez powodu są szeroko wykorzystywane w gastronomii – dostarczają witamin i korzystnie wpływają na organizm. Zwłaszcza w okresie osłabionej odporności, jesienią i zimą, warto zadbać o to aby na stałe zagościły w naszym menu!

Siła drożdży
Drożdże to niezliczona ilość składników odżywczych, dlatego warto pamiętać o ich udziale w diecie. Mikroelementy takie jak chrom i selen, a przede wszystkim witaminy z grupy B to bogactwa, których dostarczą nam drożdże! Jeśli mamy problemy z odpornością - dostarczą witaminy B2, która pomaga w tworzeniu przeciwciał. Co więcej, witamina B12 ułatwi przyswajanie żelaza i wspomoże osoby z anemią.  To nie przypadek, że stosowały je już nasze babcie.

Gdzie ich szukać?
Gastronomia – to tu znajdziemy drożdże jako główny składnik wypieków. Warto wprowadzić je do swojej diety nie tylko za pośrednictwem pszennego chleba, ale również w postaci słodkich przekąsek. One z pewnością urozmaicą naszą dietę. Doskonałą propozycją jest Bułeczka Mleczna, produkt firmy Dan Cake. Drożdże są często zastępowane proszkiem do pieczenia, jednak nie w tym produkcie. To właśnie one są odpowiedzialne za pulchność Bułeczki, a wysoka zawartość mleka 21% nadaje jej lekkości. Co więcej, niezliczone możliwości podania – z konfiturą, czekoladą lub w formie podstawowej, sprawiają, że jest to propozycja zarówno na śniadanie, przekąskę, jak i podwieczorek!

Niecodzienne wykorzystanie
Drożdże są składnikiem, który warto stosować nie tylko w kuchni, ale również w pielęgnacji. Z racji tego, że zawierają cynk, ich stosowanie ma pozytywny wpływ na nasz wygląd. Masz problemy z wypadaniem włosów lub rozdwajającymi się paznokciami? Zadbaj o udział drożdży w diecie, a kłopoty znikną. Co więcej, warto działać także „z zewnątrz” – kąpiel w naparze z drożdży i kwiatów lipy poprawi i ujędrni twoją skórę!  
 

pysznie.pl