Gotowanie warzyw

Sposoby gotowania roślin strączkowych

Sposoby gotowania roślin strączkowych

1 sposób (wymaga dużo czasu) Nasiona strączkowe, oprócz soczewicy i zielonego groszku, należy zalać nie osoloną, przegotowaną wodą o temperaturze pokojowej w stosunku 1:3. Ziarna w łuskach moczy się do 12 godzin, a pozbawione łusek 3-8 godzin. Nasiona gotuje się w tej samej wodzie, w której się moczyły (soję - w świeżej wodzie).
2 sposób (szybki) Ziarna należy zalać zimną wodą w stosunku 1:3, doprowadzić do wrzenia, gotować 2-3 minuty i odstawić na godzinę, by napęczniały. Ugotować w tej samej wodzie. Czas gotowania jest różny w zależności od rodzaju warzyw (podany wyżej). Dobrze ugotowane nasiona strączkowe powinny być lekko chrupkie.

Czas gotowania roślin strączkowych

warzywa strączkowe czas gotowana
ciecierzyca 45 minut
fasola biała 1 godzina
fasola czerwona 1 godzina
groch łuskany 1.5 godziny
groch niełuskany 1.5 godziny
soczewica brązowa i żółta 1 godzina
soczewica czerwona 30 minut
zielony groszek 30 minut

 

Gotowanie kukurydzy w kolbach

Kukurydza gotowana w wodzie z solą twardnieje. Dlatego należy ją gotować z dodatkiem mleka i cukru. Mleko i cukier nadają kukurydzy przyjemny aromat. .

Gotowanie ziemniaków

Obrane ziemniaki soli się na początku gotowania, aby zmniejszyć utratę soli mineralnych. W naczyniu, w którym gotują się ziemniaki, woda powinna je ledwo pokrywać (do 1 cm). Aby szybciej ugotować ziemniaki, należy włożyć do wody łyżkę margaryny lub masła.
Przy obieraniu młodych ziemniaków ręce nie sczernieją jeśli zmoczy się je w occie i poczeka, aż wyschną.

Gotowanie ziemniaków w mundurkach

Jeśli do gotowanych ziemniaków w „mundurkach” doda się odrobinę octu (1 łyżka na litr wody) skórka nie będzie pękać i łatwiej się zdejmie.
Ziemniaki ugotowane w łupinach łatwiej obrać, jeżeli od razu po ugotowaniu poleje się je zimną wodą.
Aby gotowane w łupinach ziemniaki nie rozgotowały się, trzeba je posolić (1/2 łyżeczki soli na 1 kg ziemniaków).
Ziemniaki będą smaczniejsze, jeżeli do wody, w której się gotują, doda się trochę czosnku.

Warzywa z karotenem

Warzywa zawierające karoten (np. marchewka), gotuje się z dodatkiem niewielkiej ilości tłuszczu.

Brokuły, kapusta ...

Brokuły, kapustę, brukselkę można gotować z dodatkiem kilku łyżek mleka. Mleko chroni witaminę C i poprawia smak.

Wywar z warzyw

Aby uzyskać esencjonalny wywar (np. na zupę), warzywa trzeba pokroić na kawałki i włożyć do dużej ilości zimnej wody, gotować co najmniej 30 min.