Kartoflanka po flamandzku

kuchnia...
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

ziemniaki – 1 kg
tymianek – 1/2 łyżeczki
fasolka szparagowa - 30 dag
mięso mielone wieprzowo-wołowe - 20 dag
boczek wędzony – 10 dag
rosół – 5 szklanek
mleko – 1 szklanka
cebule – 2 szt.
żółtko – 1 szt.
tarta bułka – 1 łyżka
sól, pieprz
gałka muszkatołowa

Przygotowanie: 

Fasolkę umyć, pokroić, włożyć do rosołu i ugotować (ok. 10 minut). Ziemniaki obrać, wypłukać pokroić w ćwiartki. Ugotowaną fasolkę wyjąć, a do rosołu włożyć ziemniaki i tymianek. Gotować na średnim ogniu pod przykryciem około 15 minut. Cebule obrać, drobno pokroić. Boczek pokroić w kostkę i przesmażyć na patelni, dodać cebulę, razem podsmażyć. Z patelni zdjąć skwarki z cebulą, a zostawić wytopiony tłuszcz.
Do mięsa mielonego dodać żółtko, bułkę tartą, sól i pieprz. Uformować małe kulki. Klopsiki podsmażyć na tłuszczu z boczku.
Ugotowane ziemniaki zmiksować w rosole, wlać mleko i wymieszać. Włożyć fasolkę, upieczony boczek z cebulą i klopsiki, chwilę gotować. Doprawić solą pieprzem i startą gałką muszkatołową.

pysznie.pl