Kapuśniak ze świeżej kapusty

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

kapusta cukrowa – 50 dag
rosół – 6 szklanek
wędzony boczek - 10 dag
przecier pomidorowy – 1 łyżka
cebula – 2 szt.
masło – 2 łyżki
mąka – 1 łyżka
sól i pieprz
cukier
posiekany koperek – 1 łyżka

Przygotowanie: 

Kapustę opłukać, poszatkować. Zalać niedużą ilością wrzącej wody, dodać obraną i pokrojoną jedną cebulę, gotować pod przykryciem. Po zagotowaniu odkryć na chwilę. Drugą cebulę i boczek pokroić w kostkę przesmażyć, przygotować zasmażkę, dodać wszystko do rosołu, zagotować. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i przecierem pomidorowym. Zupę podawać z chlebem lub ziemniakami, posypaną siekanym koperkiem.
Kapuśniak można gotować bez kości, wówczas dodać więcej tłuszczu. Smaczny jest również podprawiony zamiast zasmażką — śmietaną z mąką.

Czas przygotowania: 
50 minut
pysznie.pl